Green Deal в Україні

В Україні вже є успішні приклади виконання норм Green Deal – Інтерпайп

23.04.2021

Досягнення кліматичної нейтральності за програмою European Green Deal є невідворотною для України. У країни вже є успішні приклади виконання її норм, вважає Інтерпайп.

Таку думку висловив перший заступник генерального директора української промислової компанії «Інтерпайп» Денис Морозов під час саміту «Лідери сталого розвитку».

«Вважаю, що Green Deal для України невідворотний. Українській промисловості доведеться декарбонізуватися. Більш того, в Україні вже є успішні приклади виконання норм Green Deal. Я говорю про наш інноваційний електросталеплавильний комплекс «Інтерпайп Сталь», побудований у 2012 році», – сказав він.

Інтерпайп Денис Морозов
Денис Морозов, перший заступник генерального директора Інтерпайп

Це найбільша екологічна інвестиція в українську промисловість за роки незалежності. Разом з суміжними виробництвами «Інтерпайп» вклав у будівництво заводу близько $1 млрд. Підприємство побудовано згідно з усіма найжорсткішими екологічними вимогами Євросоюзу. Новий завод дозволив закрити застаріле, екологічно брудне мартенівське виробництво. В результаті викиди СО2 знижені у 10 разів, споживання природного газу – у 8 разів.

Будівництво «Інтерпайп Сталі» відбувалося частково за рахунок позикових коштів італійського експортно-кредитного агентства SACE, в рамках співпраці з яким «Інтерпайп» підтверджував відповідність європейським екологічним вимогам. Навіть після завершення будівництва раз на півроку на підприємство приїжджав екологічний аудит з ЄС і перевіряв виконання всіх норм. Зараз «Інтерпайп Сталь» відповідає цільовим показникам Green Deal – викиди не перевищують 250 кг СО2 на тонну сталі.

«Інтерпайп» інвестував у забезпечення переходу компанії до виробництва зеленої стали. І ми це зробили тоді, коли в Україні про Green Deal ніхто ще не говорив.

Денис Морозов, перший заступник генерального директора Інтерпайп
Електрометалургійний завод «Інтерпайп Сталь» (місто Дніпро)

НВВ2

1 квітня 2021 року Мінекології представило проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Другого національно визначеного внеску України в Паризьку угоду» і запустило процедуру консультацій з громадськістю. Зазначений документ пропонує на загальнонаціональному рівні знизити викиди парникових газів до 2030 року до 35% від рівня 1990 року. Уряд може затвердити НВВ2 на початку літа.

26-я сесія конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату пройде в Глазго з 1 по 12 листопада 2021 року. До цього Україна має намір представити НВВ2.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак зелена металургія існує лише в теорії. Через півроку після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.