Новини

Попит на продукцію зеленої металургії зростає у світі – власник Liberty Steel

05.03.2021

Глобальний запит на кліматично-нейтральну продукцію стимулює металургів переходити на зелені технології виробництва сталі з мінімальними викидами СО2. Про це заявив власник транснаціональної групи Liberty Steel Санджив Хупта, передає австралійське видання Financial Review.

По всьому світу ми спостерігаємо зростання витрат, пов’язаних з традиційними технологіями виробництва сталі. Це ще більше зміцнить ринкові позиції екологічно чистої сталі.

Санджив Хупта

На його думку, преміальні ціни на зелену сталь будуть стимулом для тих, хто зможе виробляти таку метпродукцію з меншим впливом на навколишнє середовище.

Санджив Хупта, власник Liberty Steel

Зі зростанням попиту на зелену сталь з’являться конкурентні переваги у тих, хто може виробляти більш екологічні продукти.

Санджив Хупта

Зелені металургійні заводи Liberty Steel в Австралії, Великобританії і США переплавляють сталевий брухт в електродугових печах. Ця технологія дозволяє на 2/3 зменшити викиди у порівнянні з традиційними домнами, де використовуються залізна руда і коксівне вугілля.

За його словами, сталеливарні активи у Франції, які виробляють сортовий прокат для будівельної галузі та інфраструктурних проектів, вже зовсім скоро почнуть випускати «зелені» рейки для національних залізниць Франції.

Нагадаємо

Міністерство торгівлі, промисловості та енергетики Південної Кореї створило Комітет з розвитку зеленої металургії для підготовки сталевої галузі до вуглецевої нейтральності. Він організований у формі науково-промислово-державного партнерства, метою якого є досягнення металургії до 2050 року вуглецевої нейтральності.

В Китаї почали готувати програму переходу на зелену металургію з фінансовими стимулами. В структурі Китайської асоціації чавуну і сталі (CISA) функціонуватиме новий комітет, в сферу компетенції якого увійде планування скорочення викидів СО2, R&D технологій скорочення викидів СО2, а також розробка регуляторних політик і фінансових стимулів для проведення екомодернізаціі металургії.

Металурги Великобританії закликали владу країни розробити пакет заходів, що стимулюють металургійні підприємства переходити на безвуглецевої технології виробництва – електрометалургії і водень.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак вона існує лише в теорії. Через півроку після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.