Green Deal в Україні

Метінвесту потрібна фінансова допомога для впровадження норм Green Deal

03.03.2021

Впровадження норм European Green Deal прискорить екологічну модернізацію української промисловості та її перехід на зелені технології виробництва. Окрім цього для вітчизняних промисловців може відкритися доступ до міжнародних фінансових ресурсів.

Про це в інтерв’ю виданню The Brussels Times заявив генеральний директор групи «Метінвест» Юрій Риженков.

«Наскільки мені відомо, вже йде процес гармонізації законодавства України з регламентами ЄС з екології та клімату. Україна вже продемонструвала рекордне зниження викидів CO2 в Європі, і ми плануємо й надалі рухатися в цьому ж напрямку. До того, я вірю, що подальші дії щодо впровадження Україною European Green Deal відкриють українським компаніям доступ до фінансових ресурсів для прискорення модернізації та декарбонізації національних галузей», – сказав він.

«Метінвесту» потрібна фінансова допомога для впровадження норм Green Deal
Юрій Риженков, CEO «Метінвест»

Проте для досягнення нульового рівня з викидів до 2050 року українським промисловим компаніям буде потрібна суттєва допомога.

Щоб досягти нульового показника до 2050 року, Україні та її компаніям знадобиться величезна фінансова допомога. На відміну від багатьох компаній в ЄС, які отримують підтримку від Європейської комісії для модернізації та переходу на зелені технології, українським компаніям доводиться самостійно фінансувати свої проекти з модернізації.

Юрій Риженков, CEO «Метінвест»

За його словами, для декарбонізації всієї Європи будуть потрібні зусилля кожної конкретної країни, в тому числі й України.

«При цьому важливо зробити так, щоб декарбонізація не привела до деіндустріалізації ЄС і України зокрема», – наголосив генеральний директор «Метінвесту».

European Green Deal

Нагадаємо, що у грудні 2019 року Єврокомісія прийняла план European Green Deal задля досягнення нульових викидів парникових газів і нульового забруднення навколишнього середовища в країнах-членах Європейського союзу шляхом переходу від викопних до поновлюваних джерел енергії і сировини до 2050 року.

В Євросоюзі інвестплан по «зеленому переходу» промисловості становить 1 трлн. євро протягом 2021-2030 року у вигляді пільгових кредитів і субсидій. Єврокомісія також направить близько 300 млрд. евро з Фонду по боротьбі з економічними наслідками впливу коронавіруса саме на екомодернізацію промпідприємств.

В рамках European Green Deal Єврокомісія має намір ввести особливий вуглецевий податок щодо імпортерів, які не скорочуватимуть викиди СО2.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак вона існує лише в теорії. Через півроку після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.