Новини

Власник British Steel готовий «озеленити» домни та чекає на стимули від влади

22.02.2021

Китайська Jingye Group готова вкласти 1,2 млрд. фунтів стерлінгів в «озеленення» домен на метзаводі компанії British Steel в місті Скантроп, але чекає на фінансові стимули від влади.

Як повідомив Рон Дилен, генеральний директор British Steel, даний проект поставлений на паузу у зв’язку з потенційною зміною законів Великобританії.

«З моменту покупки заводу відбулися деякі зміни. Кліматичний комітет дав чітку пораду уряду – це ще не закон, але, можливо, стане ним до 2035 року – що не хоче бачити жодної доменної печі на території Великобританії», – сказав він.

При цьому він закликав законодавців якомога швидше прояснити, яким чином ці £1,2 млрд. можна витратити. Зокрема, зеленої альтернативою домнам можуть стати електродугові печі, в яких плавиться металобрухт. Однак вони споживають великі обсяги електроенергії, ціни на яку в Великобританії набагато вище, ніж в Німеччині і Франції.

Тому нам потрібен від влади чіткий сигнал та стимули, в якому напрямку рухатися.

Рон Дилен, генеральний директор British Steel

Білл Гейтс вкладає у зелену металургію

На те, що ціни на електроенергію стають проблемою на шляху до «озеленення» металургії, вказують і представники американського стартапу Boston Metals. Він створен під егідою Массачусетського інституту технологій і підтримується Біллом Гейтсом, йдеться в статті Financial Times.

Якби наші витрати на електроенергію перебували на тому ж рівні, що і у виробників алюмінію – а це від $15 до $35 за МВт-г, ми були б конкурентоспроможними навіть без вуглецевого податку. І це дійсно змінить світ.

голова проєкту Boston Metals Тадеу Карнейро (Tadeu Carneiro)

Нещодавно компанія отримала інвестиції від залізорудних гігантів BHP і Vale на загальну суму $100 млн. Boston Metals винайшла технологію виробництва абсолютно нової стали без викидів з використанням електроенергії. Її суть в тому, щоб пропускати електроенергію через 2-метрову камеру, усередині якої знаходиться «суп з розплавлених оксидів», включаючи залізну руду.

«Ми подаємо в камеру струм, а з неї виходить вже чисте залізо, в яке можна додавати інші елементи для отримання високоякісної сталі», – підкреслив він, додавши, що такі невеликі модулі можуть замінити 35-метрові доменні печі на виробництвах.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак вона існує лише в теорії. Через півроку після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.