Новини

Технологій недостатньо: в Австралії закликають давати промисловості стимули для декарбонізації

04.02.2021

Кліматична нейтральність економіки Австралії можлива тільки після створення відповідних фінансових стимулів для декарбонізації промисловості. Про це пише місцеве видання The Sydney Morning Herald, посилаючись на ряд експертів.

На початку лютого голова уряду Австралії Скот Моррісон заявив: «Наша мета – якомога швидше, до 2050 року, досягти нульових викидів СО2». Швидкість «зеленого» переходу буде залежати від науки і технологій, які дозволять здешевити отримання «чистої» енергії з водню, а не від розміру вуглецевого податку.

Як пише The Sydney Morning Herald, австралійські експерти впевнені, що це помилковий підхід.

Для декарбонізації тільки технологій буде недостатньо. Потрібно давати промисловості стимули для декарбонізації. Неможливо уявити, що ми зможемо досягти нульового рівня викидів без ринкового механізму, стимулюючого інвестиції в їх зниження.

Стівен Гамільтон, старший економіст Blueprint Institute

Ганна Скарбек, виконавчий директор консультативного центру ClimateWorks університету Monash, впевнена, що уряд повинен надавати підтримку промисловості, надаючи фінансові стимули для впровадження заходів по декарбонізації. Як приклад вона привела державні закупівлі для нової інфраструктури, які можуть передбачати використання зеленої стали чи цементу.

Нагадаємо

Міністерство торгівлі, промисловості та енергетики Південної Кореї створило Комітет з розвитку зеленої металургії для підготовки сталевої галузі до вуглецевої нейтральності. Він організований у формі науково-промислово-державного партнерства, метою якого є досягнення металургії до 2050 року вуглецевої нейтральності.

В Китаї почали готувати програму переходу на зелену металургію з фінансовими стимулами. В структурі Китайської асоціації чавуну і сталі (CISA) функціонуватиме новий комітет, в сферу компетенції якого увійде планування скорочення викидів СО2, R&D технологій скорочення викидів СО2, а також розробка регуляторних політик і фінансових стимулів для проведення екомодернізаціі металургії.

Металурги Великобританії закликали владу країни розробити пакет заходів, що стимулюють металургійні підприємства переходити на безвуглецевої технології виробництва – електрометалургії і водень.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак вона існує лише в теорії. Через півроку після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.