Новини

European Green Deal змусив шведську SSAB відмовитися від купівлі метзаводу у Нідерландах

29.01.2021

Шведський виробник сталі SSAB згорнув перемовини про можливу покупку нідерландського металургійного комбінату IJmuiden та супутніх перекатних потужностей. Вони входять до транснаціональної групи Tata Steel та через European Green Deal не зможуть перейти на зелену металургію.

За оцінками аналітиків, сума угоди могла б скласти близько $2-3 млрд.

Ми уважно оцінили комбінат Tata Steel IJmuiden і прийшли до висновку, що поглинання буде важко реалізувати через технічні причини. Синергії, які ми побачили в цій трансакції, не виправдовують ті витрати і інвестиції, необхідні для нашої зеленої трансформації.

Мартін Линдквист (Martin Lindqvist), гендиректор SSAB

SSAB залучив інвесторів для впровадження безвуглецевої технології виробництва сталі HYBRIT на своїх активах в Швеції та Фінляндії. Компанія розраховує вже в 2026 році почати випуск такої зеленої стали, а до 2045 року досягти кліматичної нейтральності.

У той же час до складу меткомбінату IJmuiden входять такі активи-генератори викидів СО2, як завод з окотування, аглофабрика, дві доменні печі і дві коксові батареї. У зв’язку з цим купівля голландського підприємства виглядає недоцільною для SSAB.

European Green Deal

Нагадаємо, що в грудні 2019 року Єврокомісія прийняла план European Green Deal задля досягнення нульових викидів парникових газів і нульового забруднення навколишнього середовища в країнах-членах Європейського союзу шляхом переходу від викопних до поновлюваних джерел енергії і сировини до 2050 року.

В Євросоюзі інвестплан по «зеленому переходу» промисловості становить 1 трлн. євро протягом 2021-2030 року у вигляді пільгових кредитів і субсидій. Єврокомісія також направить близько 300 млрд. евро з Фонду по боротьбі з економічними наслідками впливу коронавируса саме на екомодернізацію промпідприємств.

В рамках European Green Deal Єврокомісія має намір ввести особливий «вуглецевий» податок щодо імпортерів, які не скорочуватимуть викиди СО2.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак вона існує лише в теорії. Через півроку після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.