Новини

Блінкен віддав належне Швеції у запровадженні виробництва зеленої сталі

30.05.2023

Швеція відіграє провідну роль в забезпеченні того, щоб «ми всі могли мати сильну економіку, яка може вистояти викликам зміни клімату» і яка б створювала нові робочі місця в майбутньому. Про це заявив голова Держдепу США Ентоні Блінкен під час візиту на зелений металургійний завод HYBRIT у шведському місті Лулео, пише видання Dagens Industri.

«Багато з того, що ми робимо, стосується зеленого переходу. Не просто перехід до чистої економіки, але й до економіки, яка створює робочі місця майбутнього, що вплине на покоління в далекому майбутньому», – сказав він.

Візит на завод HYBRIT, що належить компанії SSAB, відбувся під час 4-ої міністерської зустрічі в рамках Торгівельної та Технологічної Ради (TTC). Окрім Блінкена завод відвідали міністерка торгівлі США Джина Раймондо, торговий представник США Кетрін Тай та віце-президентка ЄК Маргарет Вестагер.

Е.Блінкен також відмітив, що компанії, які роблять зелені інвестиції повинні бути впевненими, що вони будуть мати можливість продавати свою продукцію. «Отже, зобов’язання закуповувати ці товари до 2030 року, які є чистими та екологічно чистими, — це те, про що йдеться в First Movers Coalition, яку очолює Джон Керрі, спеціальний представник президента США з питань клімату. А такі шведські компанії, як SSAB та Vattenfall, є членами цієї коаліції», – підкреслив голова Держдепу.

Генеральний директор SSAB Мартін Ліндквіст висловив надію, що ЄС і США зможуть домовитися про правила торгівлі та спільні стандарти зеленої сталі, і зазначив, що США є найбільшим ринком для компанії.

«SSAB очолює зелений перехід у металургії разом із нашими партнерами. Для нас дуже почесно мати можливість продемонструвати свої досягнення та описати, що ми розробили абсолютно нову технологію та виробляємо сталь без викопних речовин, вже поставивши понад 500 тонн сталі без викопного палива стратегічним клієнтам. Ми скоротимо викиди на 10% у Швеції та на 7% у Фінляндії», – відмітив він.

У липні 2021 року компанії SSAB, LKAB і Vattenfall виготовили першу в світі сталь без викопних речовин із губчастого заліза, виготовленого за технологією HYBRIT, тобто відновлення з використанням 100% водню замість вугілля та коксу. У 2026 році SSAB має намір постачати на ринок зелену сталь у промислових масштабах.