Новини

Китай обмежує свої металургійні потужності заради «зелених» Олімпійських ігор

27.01.2022

Щоб забезпечити чисте небо над Пекіном під час Олімпійських ігор 2022 Китай послідовно обмежує своє БРУДНЕ металургійне виробництво

Щоб покращити якість повітря під час зимових Олімпійських и Параолімпійських ігор у Пекіні, що пройдуть з 4 лютого по 13 березня, Міністерство екології та навколишнього середовища Китаю збільшило кількість міст у своїй щорічній зимовій кампанії проти забруднення у вересні 2021 року. Цього року кампанія проти забруднення охоплює 64 міста, хоча раніше включала не більше 28. Особливо суворі обмеження ввели у Пекіні, Тяньцзіні та Чжанцзякоу – приймаючих містах зимової олімпіади.

Однак, не оминула екологічна кампанія і ключові видобувні і промислові провінції КНР. Серед них опинився найбільший виробник сталі в Китаї – провінція Хебей, центр видобутку вугілля – провінція Шаньсі, а також ключові виробники алюмінію у КНР – провінції Шаньдун і Хенань.

Провінція Хебей є найбільшим виробником сталі та чавуну в Китаї

«Розріз» вже відбувся», —сказав аналітик Market Intelligence Яо Шунью. За словами аналітика, більшість сталеливарних заводів Хебей скорочують виробництво з вересня 2021 року, після того, як місцева влада поставила за мету скоротити 21,7 млн ​​тонн річного виробництва сирої сталі в серпні 2021 року, що на 8,7% менше, ніж у 2020 році.

Згідно з даними Національного бюро статистики, у грудні 2021 року виробництво сирої сталі в Китаї впало на 6,8%, а виробництво первинного алюмінію на 4% в результаті боротьби з забрудненням навколишнього середовища.

Китай є провідним у світі виробником сталі, цинку та алюмінію. Зниження виробництва сприяли коливанням і стрибкам цін на ринках, а також призвели до проблем з поставками інших металів.

За даними S&P Global Platts, кілька глиноземних і мідеплавильних заводів у провінціях Хенань і Шаньдун попросили обмежити виробництво, щоб зменшити викиди під час Олімпіади. Після цього, у тримісячній перспективі ціни на алюміній на Лондонській біржі металів зросли приблизно на 10%, або до 3111 доларів за тонну станом на 20 січня. Так сталося частково через нестабільні ціни на природний газ у Європі та скорочення поставок алюмінію з Китаю.

Виробництво сталі також постраждало, оскільки заводи сповільнилися, щоб зменшити забруднення. Беручи до уваги святкування Китайського нового року у лютому 2022 року пропозиція може зменшитися ще більше.

«Я очікував, що металургійні заводи цього року працюватимуть ще повільніше». Очікується, що Хебей, на який припадає понад 20% виробництва сирої сталі в Китаї, скоротить виробництво на 20-30% порівняно з минулим роком – заявив Яо Шунью.

Вплив Олімпіади на пропозицію буде нетривалим, і ринки металів вже заглядають за кінець ігор в очікуванні відновлення виробництва

«Після Олімпіади нам все ще потрібно повернутися до фундаментального попиту та пропозиції. Відновлення виробництва, ймовірно, буде швидше, ніж відновлення попиту через падіння цін на вугілля та спад у секторі нерухомості», – сказав Джеймс Кан, керівник відділу дослідження азіатських базових матеріалів в інвестиційному банку UBS