Новини

US Steel інвестує $3 млрд у будівництво нового зеленого заводу

16.09.2021

Американська сталеливарна корпорація US Steel планує побудувати новий металургійний комбінат вартістю $ 3 млрд до кінця 2024 року

US Steel планує розпочати будівництво заводу протягом першого півріччя 2022 року, а запустити виробництво у 2024 році. Наразі компанія обирає локацію для нового підприємства, оцінює переваги та стимули для нового заводу у різних штатах.

Згідно US Steel, виробнича потужність нового заводу складе 3 млн коротких тонн сталі на рік. Підприємство матиме дві електродугові печі і спеціалізуватися на виробництві поліпшених марок сталі.

На сьогодні до складу US Steel вже входять два електросталеплавильних заводи: Big River Steel потужністю 3,3 млн т прокату в рік та завод Fairfield Works в штаті Алабама. Однак більша частина сталі US Steel виплавляється киснево-конверторним способом.

Прискорюючи наш перехід до більш ефективного виробництва сталі, ми розраховуємо продовжити диференціювати свої процеси в порівнянні з менш ефективними виробничими потужностями, одночасно підвищуючи рентабельність всього циклу і знижуючи капіталомісткість і вуглецевий слід

Виконавчий директор US Steel Девід Беррітт

Ініціатива US Steel, з одного боку, мотивована загальним світовим трендом сталого розвитку, а з іншого боку – загальним зростанням попиту на внутрішньому ринку. Поки світ переживає наслідки пандемії Covid-19,  попит на внутрішньому ринку зростає. Від автомобілів та вітрових турбін до побутової техніки – підвищення попиту відкриває вікно можливостей для вітчизняних виробників США, у тому числі і у сталеливарній галузі.

EuropeanGreenDeal

Нагадаємо, що у грудні 2019 року Єврокомісія прийняла план European Green Deal задля досягнення нульових викидів парникових газів і нульового забруднення навколишнього середовища в країнах-членах Європейського союзу шляхом переходу від викопних до поновлюваних джерел енергії і сировини до 2050 року.

В Євросоюзі інвестплан по «зеленому переходу» промисловості становить 1 трлн. євро протягом 2021-2030 року у вигляді пільгових кредитів і субсидій. Єврокомісія також направить близько 300 млрд. евро з Фонду по боротьбі з економічними наслідками впливу коронавируса саме на екомодернізацію промпідприємств.

В рамках European Green Deal Єврокомісія має намір ввести особливий «вуглецевий» податок щодо імпортерів, які не скорочуватимуть викиди СО2.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак зелена металургія існує лише в теорії. Через рік після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.