Новини

Німецький Salzgitter пророкує небуття «сірій» сталі, коли в ЕС з’явиться зелена сталь

16.08.2021

Компанія очікує, що екологічні ініціативи Salzgitter будуть профінансовані за кошт держави та федеральних програм

У Європі перестануть вживати «сіру» сталь, коли зелена сталь отримає конкурентоспроможність, вважає Гуннар Гроблер, генеральній директор німецької металургійної компанії Salzgitter.

«У середньо- та довгостроковій перспективі цінові премії зменшаться на фоні зростання пропозиції. Очікуємо збільшення конкурентоспроможності зеленої сталі у порівнянні з «сірою» сталлю через CO2-законодавство та зростання цін в цілому. Зрештою, «сіру» сталь перестануть вживати у Європі через ціновий тиск на «сіру» сталь» з огляду на надлишок у порівнянні з попитом», – сказав він.

Salzgitter Гуннар Гроблер
Гуннар Гроблер, CEO Salzgitter

Ці обставини змушують Salzgitter вірити, що зелену сталь можна продавати, вона є фундаментальною та економічно вигідною. Ми бачимо сильний інтерес клієнтів до зеленої сталі, виробленої за допомогою водня, стверджує Гроблер.

Меткомпанія вже розробляє так звану «зелену» сталь та цього року відвантажить невеликі об’єми цієї продукції виробнику авто Mercedes Benz для виготовлення деталей кузова.

Водневі ініціативи Salzgitter

Salzgitter також запускає власні вітроелектростанції потужністю 30 МВт і працює разом з гірничою компанією Anglo American над оптимізацією залізорудної продукції для постачання на DRI-заводи аби зменшити вуглецевий слід.

Salzgitter прагне створити перше виробництва сталі на основі водню до кінця 2025 року у рамках своєї ініціативи SALCOS. Компанія також приєдналася до ініціативи GetH2 як учасник консорціуму семи компаній у різних галузях промисловості, які планують разом скоротити викиди СО2 на 60 млн. т у 2030 році.

Компанія будує DRI-заводи на основі водня у Зальцгіттері, а також бере участь у консорціумі, який робить техніко-економічне обґрунтування щодо будівництва DRI-заводу потужністю 2 млн. т на рік у Вільгельмсгафені, глибоководному порту на узбережжі Північного моря Німеччини, що також передбачає побудову водневого електролізатора.

«Існує сильна політична підтримка для розвитку цього регіону», – сказав Гроблер. Консорціум подав заявку на фінансування цього проекту за кошт держави, яка потенційно може надати 900 млн. євро або більше 50% його загальної вартості.

Ініціатива SALCOS спрямована на зменшення власних викидів Salzgitter – з 8 млн. т на рік до на 30% до 2025 р., на 50% до 2030 р. і на 95% до 2050 р. Завдяки DRI-заводам, електролізеру та збільшенню потужності EAF-печі Salzgitter поступово вивиде з експлуатації домені печі, сказав Гроблер. Використання природного газу буде припинено, коли зелений водень стане доступним та життєздатним.

«Ми подали заявки на отримання коштів за програмами ЄС, федеральними та державними програми для фінансування першого етапу (плану SALCOS, до 2025 року)», – сказав він. Обов’язкова відповідь на запити може надійти до початку 2022 року.

Eurofer оцінює інвестиції

Інвестиції металургійних компаній ЄС у нові технології виплавки сталі повинні скласти 144 млрд. євро, прогнозує Eurofer. Завдяки цьому вони досягнуть кліматичної нейтральності до 2050 року відповідно до European Green Deal. Джерелом цих інвестицій можуть стати кошти самих підприємств, державне фінансування, наприклад, EU Innovation Fund. Крім цього, доцільно залучати доходи від системи торгівлі квотами на викиди СО2.

Впровадження нових технологій призведе до збільшення витрат на виробництво сталі і цін на металопродукцію у діапазоні від 35% до 100% від поточного рівня. Крім того, металургам знадобиться до 400 ТВт-год кліматично нейтральної електроенергії, що в 7 разів перевищує поточні можливості енергосектора.

Зелена сталь в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак вона існує лише в теорії. Через рік після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.